HemLed chip

Led chip utgör grunden för varje led lampa. Led dioderna utgör en del av själva chippet som i sin tur består av flera olika komponenter.
Skillnaderna mellan de olika led chippen som återfinns i varje led lampa är i första hand lumenflödet. Det amerikanska företag Cree som har sitt säte i Durham, North Carolina producerar led chip av högsta kvalitet och är marknadsledande inom många segment. Dock anses japanska chipset tillverkaren Nichia vara led världens motsvarighet till lyxmärket Rolls Royce. Nichia chip är betydligt dyrare än Cree och är därför inte kostnadseffektiva för exempelvis arbetslampor. Den japanska led jätten fokuserar dessutom på helt andra marknader inom led branschen som exempelvis gatubelysning etc. Cree anses därmed vara det bästa led chippet som en arbetslampa kan utrustas med då Nichia i princip inte producerar några konkurrerande led chip för dessa ändamål. Cree stöter dock på tuff konkurrens från både Bridgelux som också befinner sig i USA, i delstaten Kalifornien. Bridgelux led chip är normalt sätt något billigare med skillnader uppemot ca 10% till fördel Cree.

Men både Cree och Bridgelux har på senare år fått konkurrera med vietnamesiska led chip tillverkaren Epistar som levererar led chip till elektronik jättarna Samsung och Sharp. Epistar dioder producerar ca 15-20% mindre lumen i jämförelse med Cree men är betydligt mer kostnadseffektiv i slutändan. Av denna anledning är Epistar förstavalet hos många kinesiska leverantörer då de erbjuder en perfekt balans mellan prestanda och pris. Men samtliga av de olika led chip tillverkare producerar med jämna mellanrum ett och annat led chip av tvivelaktig kvalitet. Dessa säljs i sin tur sedan vidare till mindre kinesiska leverantörer. Det gäller därför att vara aktsam när man handlar in sin arbetsbelysning, men en tumregel är att ju mer detaljerade specifikationer som finns till förfogande, ju bättre för konsumenten.

Kom ihåg att det finns fler faktorer som spelar in i slutändan som påverkar både belysningskvaliteten och ljusflödet. Men ifall led chippet, som är motorn i hela maskineriet, inte håller hög kvalitet så spelar de övriga faktorerna som exempelvis ljusgenomsläpp (reflektorn) och kylningsförmåga en mindre roll. Det cirkulerar också en hel del falska led chip ute på marknaden som återförsäljare runt om i Sverige marknadsför som "äkta Cree dioder". Dessa led chip är oftast tillverkade i Kina och är av högst tvivelaktig kvalitet. Det kan vara svårt att veta vad som är original och icke original i denna bransch men att fler webbutiker har börjat visa detaljerade bilder för att hjälpa konsumenten att särskilja dom åt.


 

 

 
Nära: