HemKrydda

Användandet av kryddor i matlagningen är idag utbrett och vanligt. De flesta tar tillgången på valfritt antal kryddor i butiken för givet. Många som gillar het mat använder kryddor som chili, cayennepeppar och kanske olika curryblandningar i större utsträckning än andra som är lite mer försiktiga med kryddningen av sin mat.

Begreppet krydda är förmodligen betydligt bredare än vad många egentligen tänker på. Att olika löksorter som vitlök och även vanlig gul lök räknas som kryddor kanske inte är känt för alla. Samma sak gäller kulinariska höjdare som och senap. De räknas också som kryddor. Tänk på det nästan gång du smetar senap på korven eller spetsar morgonens tekopp med honung.

Den absolut vanligast förekommande kryddan i det svenska köket, vid sidan av koksalt, är annars utan konkurrens vitpeppar, som vi har fått från Indien där den odlas och framställs i mycket stor omfattning. Denna krydda är representerad i så gott som varenda kryddhylla i vårt avlånga land.

En annan kär favorit i den svenska kryddhyllan, åtminstone i tider av jul och advent, är saffran som har använts av människor i mer än 6 000 år. Saffran finns nämligen omnämnt på sumeriska lertavlor från omkring 4 000 f Kr. Vi kan även läsa om saffran i Gamla Testamentet i Bibeln.

Av alla kryddor i hela världen är saffran den absolut dyraste. Det krävs nämligen minst 150 000 blommor av arten saffranskrokus, som till yttermera visso måste plockas och rensas för hand, för att kunna framställa ett kilo torkad saffran. Inte undra på att denna exklusiva krydda kostar så mycket.

Lussekatter och saffransbröd är bakverk som vi vanligtvis använder saffran till när vi bakar. Men även i samband med matlagning är saffran en mycket användbar krydda. Paella och bouillabaisse är exempel på maträtter där saffran ingår som en naturlig ingrediens.


 

 

 
Nära: Kryddor -