HemInsyn

I samband med debatten om FRA-lagen som syftar till att ge myndigheter insyn i folks kommunikation. Åtminstone de vars kommunikation anses som skadlig för landet.
Kan man fundera över andra sorters insyn, att ett fönster ger insyn från ett håll är odiskutabelt, såvida man inte skaffar någon form av insynsskydd förstås.

Samtidigt ger ju ett fönster även insyn ut i det perspektivet att den som sitter på insidan och ser ut får insyn i det som finns utanför.
Reagera brukar folk göra når någon står och tittar in genom deras fönster. Men aldrig att man får höra talas om någon som reagerar att folk på insidan av ett fönster står och betraktar livet utanför.
Förr var skvallerspeglar vanliga i städer. En skvallerspegel är helt enkelt en spegel som sätts utanför fönstret på det sättet kan man praktiskt sitta inomhus och titta ut och inte synas så mycket.

Andra sätt att undvika insyn är att omgärda sin trädgård med någon form av staket. Här är det viktigt att det blir just ett staket och inte ett stängsel. Stängsel går ju att se igenom till skillnad då mot ett staket. Även om det sistnämnda kan vara en sanning med lite motivation. För om spjälorna sitter långt ifrån varandra går det även att se igenom ett staket. Så det säkraste bör vara att sätta upp ett plank istället.

Ett annat sätt att skydda från insyn, fysisk sådan är träd. Åtminstone på tider som våren, sommaren och delar av hösten. På vintern ger inte träd speciellt mycket insynsskydd.
Dessutom har träd den lilla egenheten att de växer. Inte speciellt fort men växer gör de. Och de blir gamla och murkna. Vilket all växtlighet blir. Fast med träd är det lite annorlunda. De kan ha en tendens till att ramla omkull när det minst passar det. Bättre då att ta dit en trädfällare så trädet kan fällas under kontrollerade former.


 

 

 
Nära: