HemHus

Ett eget hus, drömmen för nästan allra de flesta. För många är det att själv kunna planera och bygga hus efter egen ritning eller tillsammans med en arkitekt. Runt 25.000 hus byggs det varje år i Sverige.
Det kan jämföras med de omkring 75.000 andra fastighetsaffärer som görs årligen i Sverige. Så att bygga hus är inte det vanligaste alternativet för dem som söker sig en bostad utan det är att köpa begagnat kan man säga.

Fördelen med att köpa ett begagnat hus är att kostnaden i många fall kan bli lägre än att bygga helt nytt. Sedan är läget och tomten klar redan. Inget trassel med bygglov eller att behöva anskaffa en tomt. Utan allt det är redan klart från början.
Nackdelen med att köpa begagnat hus är förutom de dolda fel som kan finnas även det med utformning och läge.
Alternativet där om vad man skall välja är med andra ord en fråga om personlig utformning men också till stor del kostnaden för de två boendealternativen.

Vid köp av begagnat hus är förutom det med dolda fel en del annat man behöver fundera och titta på som det allmänna skicket på huset. Men även hur ägarna har skött det rent allmänt. Finns det grindar till huset är det lämpligt att titta lite på hur de ser ut. Rostangrepp eller allmänt risiga kan ge en liten ledtråd om hur de har skötts under åren. Nästa åtgärd är att titta hur fönster till huset ser ut. Rutor som är spruckna eller bortnött målarfärg kan antyda att ägarna till huset kanske inte har skött allting så där väldigt bra.
Och det är bara det man som hastigast kan titta på före man ens har kommit in i huset. Väl inne finns det mer att studera.


 

 

 
Nära: