HemBild och ljud

För en filmälskare är det i första hand två storheter som styr filmupplevelsen, bild och ljud. Upplevelsen av ljudet är så pass viktig att det till och med finns ett speciellt pris för bästa ljud som delas ut under den årliga Oscarsgalan i Hollywood.

Hifi är en vanligen förekommande term bland filmälskare och ljudfantaster. Det är egentligen en förkortning för det engelska uttrycket ”high fidelity” och betyder i detta fall ”högkvalitativ ljudåtergivning”. High fidelity är för många snudd på en religion och hifi-entusiaster brukar allmänt kallas för audiofiler.

High Fidelity är också en roman av Nick Hornby. Boken, som även blev film 2001, handlar om huvudpersonen Rob som driver en skivaffär. Rob och hans två anställda är riktiga audiofiler. Musiken och hifi är deras stora passion i livet.

Intresset bland gemene man för hifi verkar inte vara på väg att avmattas, vilket en sökning på Google visar på ett mycket tydligt sätt. Ger man sig till att googla ordet hifi så får man nämligen inte mindre än 71 500 000 träffar.

På senare tid har det alltmer utbredda innehavet av hemmabio ställt större krav på ljudet än tidigare, eftersom en hemmabioanläggning inkluderar högtalare som levererar digitalt så kallat 5.1-ljud.

Denna nya teknik har bland annat kapacitet att skapa surroundljud. Surround är en metod för att återge ljudet och som helt enkelt innebär att anläggningens högtalare är fyra eller fler i antal, placerade runt lyssnaren och att alla ljudkanaler är unika. Effekten blir att den som lyssnar upplever sig vara i ljudkällans mitt.

Den vanligaste typen av surround är alltså 5.1 som är en teknik med två högtalare bak, tre högtalare fram samt en bashögtalare. Numera har man uppgraderat detta ljudsystem till 7.1 surround, som har fyra högtalare bak, tre högtalare fram och en bashögtalare. Den senaste uppgraderingen är 7.2 med två baskaggar. Förutom att se på film med detta ljudsystem går det alldeles utmärkt att lyssna på musik med högtalarna från en vanlig CD eller MP3-skiva. 

 

 
Nära: